Ehet-e mézet a gyerek?
2005.07.06. 11:58
Még úgynevezett gyermekgondozási szaklapok is ajánlják néha a kisbabáknak a méz fogyasztását. A méz – bár általában igen egészséges - a csecsemőkre súlyosan veszélyes!
Kik ne egyenek mézet? Nem ajánljuk a méz fogyasztását azoknak, akiknek valamelyik belső elválasztású mirigye túl működik. Az allergiások egyéni érzékenységük figyelembe vételével éljenek vele. Gondot okozhat a méz fogyasztása azoknál is, akiknek túl sok a gyomorsavuk.
Érdemes azonban kísérletezni vele, mert nem mindenkinek és nem mindig okoz gyomorégést, még ebben az esetben sem. Gyomorsav túltengésnél akác, repce, lóhere méz fogyasztásával érdemes kísérletezni.
Kicsi gyerekeknek 1 éves kor alatt ne adjunk mézet! Az ételmérgezés legsúlyosabb formája a botulizmus. A betegség okozója egy baktérium, melynek spórái jelen lehetnek a levegőben, a vízben, a földben.
Csak különleges körülmények hatására indulnak fejlődésnek Azonban a csecsemők különösen érzékenyek erre a baktériumra, és a tudósok összefüggést találtak a méz fogyasztása és a baktérium okozta betegségek között kisgyermek korban.
(Újabb kutatások szerint az anyatej ezzel a fertőzéssel szemben is védettséget nyújt a gyereknek!)
Nem a méz fertőz! Nem a méz fertőzi meg a gyereket, hanem a méz, és a baktérium együttes jelenléte váltja ki a betegséget. Ezért ne adjunk 1 éves kor alatt mézet, mert a gyereknek még nem elég erős az immunrendszere. Később a méz fogyasztása már nem jelent problémát, hanem egyértelműen előnyökkel jár.
Kökény Mária természetgyógyász
|