Zöldség és gyümölcskúra
2005.07.07. 17:38
Természetgyógyászok javasolják, hogy évente 2-3-szor ajánlatos ún. méregtelenítő kúrának alávetni magunkat. Ám nem mindenki akar intenzíven böjtölni, diétázni, de mégis meg akar szabadulni a szervezetében felhalmozódott salakanyagoktól. Szeretne regenerálódni és egyúttal szervezetét hasznos, biológiailag értékes anyagokkal feltölteni. Számukra megoldás, ha zöldség-gyümölcs napokat, vagy hosszabb kúrákat tartanak.
A zöldségek, gyümölcsök rengeteg vitamint, ásványi sót, nyomelemeket, anyagcserét aktivizáló enzimeket és sok-sok immunerősítő bioaktív anyagot tartalmaznak. Szervezetünk gyakorlatilag minden létfontosságú anyaghoz hozzájuthat a diéta során, így 2-3 hetes időtartam esetén sem kell tartanunk a hiánytünetektől. A gyümölcsökben és zöldségekben található rostok alaposan kitisztítják, mintegy végigsöprik a bélnyálkahártyát, így nagymértékben elősegíti az emésztőrendszer kitakarítását. A zöldségek és gyümölcsök többsége segít a szövetek sav-bázis háztartásnak kiegyenlítésében is, hiszen lúgosítanak, magas káliumtartalmuknak köszönhetően pedig ösztönzik az ödémák kiürítését, javítják a sejtek oxigén és tápanyagellátását.
A kúra előnye, hogy kevésbé terheli meg a szervezetet, mint pl. a radikális léböjt kúra, a megvonási tünetek szinte észrevétlenek maradnak, így munka mellett is könnyebb elvégezni.
Kiknek ajánlott a kúra? Emésztési zavarokkal küszködőknek székrekedés, puffadás, gyulladások esetén. Máj és epebetegeknek. Anyagcsere betegeknek magas vérnyomás, magas vérzsírok, köszvény, elhízás esetén. Bőrpanaszoknál: aknék, ekcéma, pszoriázis. Allergiák, immungyengeség kezelésére. Ízületi betegeknek. A normális baktérium flóra regenerálására. A testsúly karban tartására, méregtelenítésre, regenerálásra.
Néhány ajánlott magyar (!) gyümölcs:
Az alma talán a legcsodálatosabb gyümölcsünk. Magas rost és glukonsav-tartalma miatt kiváló méregtelenítő. A benne található pektin megakadályozza, hogy a fehérjék a bélben rothadni kezdjenek. Csökkenti a koleszterinszintet, javítja a szívműködést és a keringést, stabilizálja a vércukrot, támogatja a vénás keringést.
A cseresznyében és a meggyben lévő antociánok csökkentik a gyulladást, feszesebbé teszik a kötőszöveteket. A C-vitamin a fogínyvérzést enyhíti, a folsav és vastartalma a vérképzésben és az idegsejtek működésében segít, a kalcium a csontokat erősíti.
Az eperben található karotinoidoknak és antociánoknak köszönhetően segít a baktériumok elpusztításában. Rengeteg folsavat, C-vitamint, káliumot és mangánt tartalmaz. Segíti az ödémák kiürítését, a vérképzést, erősíti a csontokat, fokozza a libidót, támogatja az immunrendszert.
A körte kitűnő béltisztító, nagyon sok benne a kálium, magnézium, kálcium, réz, cink, foszfor, folsav és C-vitamin. Fokozza a vérképzést, serkenti a sejtek növekedését, regenerációját, aktiválja belek és a vesék működését.
A málnában sok A-, B- és C vitamin, rutin, biotin van, ennek köszönhetően javítja a látásélességet, serkenti a hajnövekedést, bársonyosabbá teszi a bőrt, csökkenti a fogíny és menstruációs vérzést.
Az őszibarackban található karotinoidok a xantofilok (sárga festékek) védik a sejteket, a niacin a magnéziummal, cinkkel és szelénnel javítja a hangulatot, a rostok segítik a bélműködést, ezenkívül támogatja a vízháztartást is.
A sárgabarack sok karotinoidot, niacint, folsavat, C-vitamint és pantoténsavat tartalmaz. Ezeknek köszönhetően erőteljes sejtvédő, regeneráló, aktiválja az immunrendszert, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmatikus panaszokat.
A szilvának különösen magas a B-vitamin és biotin tartalma, de dúskál cinkben, rézben, telítetlen zsírsavakban is. Védi a sejteket, optimalizálja a cukoranyagcserét, javítja az idegrendszer működését, fokozza a stressztűrő képességet, támogatja a szívműködést is az immunrendszert, a benne található rostok pedig gyorsan kitisztítják a beleket.
A szőlőnek magas a B-, és C-vitamin-, a folsav-, a mangán-, a magnézium-, és a káliumtartalma. Ennek köszönhetően nemcsak a béltisztításban és a vízhajtásban működik aktívan közre, hanem segíti a szövetek, sejtek és idegek regenerálódását, fokozza a vérképzést, az ellenálló képességet, erősíti a szívet és az izmokat.
Jó tanács azoknak, akik elhatározzák a zöldség-gyümölcskúra elkezdését:
Már a kúra előtti napon készítsék fel szervezetüket. Lehetőleg csak könnyen emészthető ételeket fogyasszanak, vacsorára például csak natúr zöldséglevest, vagy egyszerűbb salátát főtt krumplival. Napközben igyanak sok folyadékot, de ne fogyasszanak kávét, vagy alkoholt. A kúra előestéjén még vacsora előtt két evőkanál egész lenmagot keverjenek bele két dl. vízbe, majd azonnal igyák meg. Lefekvés előtt vegyenek egy kellemes illóolajos lazító fürdőt, például levendula, citromfű és gerániumolajjal.
|